IMG 9335
Beeld: Noor Schafraad

De rode bakfiets van ‘Twents voor iedereen’ rolt nu ook Borne binnen

Een memoryspel, kleurplaten en placemats: de rode bakfiets van ‘Twents voor iedereen’ werd dinsdagavond 25 februari gepresenteerd aan de gemeenteraad, burgemeester en wethouders van Borne. Het doel? Het stimuleren van het gebruik van de Twentse taal en cultuur over te dragen aan de jeugd.

Een half uur voor aanvang van de raadsvergadering liepen de aanwezigen het gemeentehuis binnen om naar uitleg van ‘Twents voor iedereen’-projectleider Adrie Hemmink te luisteren. Tijdens de uitleg vormde zich een mooi gesprek over de ervaring van streektaal. “De belangstelling voor het onderwerp streektaal en -cultuur is groot”, aldus Hemmink. “Streektaal verbindt mensen.”

Tweta’s en de rode bakfiets

Het project wordt gedragen door Twentsetaalambassadeurs, afgekort Tweta’s. Dat zijn gedreven vrijwilligers die zich inzetten om de streektaal te promoten en over te dragen aan jong en oud. Ze organiseren activiteiten, maken online content en gaan met een opvallende rode bakfiets – elke gemeente in Twente en het Duitse grensgebied heeft zo’n ‘Rood Stalen Ros’ - op pad om de Twentse taal onder de mensen te brengen. In Borne wordt de rol van Tweta gevuld door Frank Droste.

Zelfs de allerkleinsten

Er zitten verschillende attributen in de bakfiets die de Tweta’s kunnen gebruiken om bezig te zijn met de Twentse taal. Op placemats voor de ouderenzorg bijvoorbeeld wordt aandacht gegeven aan de Twentse streektaal, -cultuur en -geschiedenis.

Ook is er een memoryspel, waarbij de afbeeldingen zijn voorzien van de Twentse benaming en de Nederlandse vertaling. Het vergroot de Twentse woordenschat bij spelers die minder bekend zijn met de Twentse streektaal en roept herinneringen en herkenning op bij spelers die het Twents gewend zijn. Daarnaast zijn er kleurplaten met dieren, waar de Twentse benaming bijstaat. Zo kunnen ook de allerkleinsten bezig zijn met de Twentse taal.