Een radicale omslag in ons denken over de aarde is broodnodig, stelt filosoof Vincent Blok. Onze planeet leek lang een betrouwbare basis, maar dreigt nu onbewoonbaar te worden. Klimaatverandering zet onze leefwereld op zijn kop: deze laat zien dat de wereld niet zo stabiel is als we dachten. Moeten we om de wereld te redden af van het idee dat mens en natuur tegenover elkaar staan? Kom en denk mee over het belang van een nieuwe ecofilosofie voor onze bedreigde planeet.
Vincent Blok
Vincent Blok (1970) is hoogleraar Filosofie van Technologie en Verantwoorde Innovatie aan de Wageningen Universiteit en hoogleraar Filosofie van Data Science en AI aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is ook wetenschappelijk directeur van het 4TU Centrum voor Ethiek van Technologie, een samenwerkingsverband van de vier Technische Universiteiten in Nederland, en voorzitter van de ISVW (Internationale School voor Wijsbegeerte). In 2005 promoveerde hij in de filosofie aan de Universiteit Leiden met een specialisatie in techniekfilosofie. Van 2006-2010 was hij CEO van een internationaal onderzoeksinstituut op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg. Blok is geïnteresseerd in de betekenis van ontregelende technologieën voor de menselijke conditie en haar omgeving.
Over Filosofiecafé Twente
Het Filosofiecafé Twente wil mensen in Twente op een laagdrempelige manier in contact brengen met wijsbegeerte. Daarom organiseren wij bijeenkomsten met een filosofische inslag over een maatschappelijk relevant onderwerp of over het gedachtegoed van een filosoof.
Tijdens deze bijeenkomsten luisteren wij naar de ander, bevragen we onszelf en gaan we met elkaar in gesprek.