Cultuurpodium Hengelo Leest presenteert schrijvers, beeldend kunstenaars en muzikanten
Cultuurpodium Hengelo Leest presenteert schrijvers, beeldend kunstenaars en muzikanten
Evenement, Kunst en cultuur, Muziek
Cultuurpodium Hengelo Leest presenteert schrijvers, beeldend kunstenaars en muzikanten
Dijkhuis en Ostermann in Schouwburg Hengelo

Het Cultuurpodium van de Stichting Hengelo Leest begint zondag 29 september aan het nieuwe seizoen. Het programma van de eerste editie van het seizoen 2024-2025 is traditiegetrouw een mix van muziek, boeken en beeldende kunst. Te gast zijn de Hengelose schrijvers Gregor Dijkhuis (FOTO) en Marco Krijnsen, de Arnhemse zanger/verhalenschrijver Rocco Ostermann en fotografe Dorothee Kellner. Ook de nieuwe stadsdichter van Hengelo is er die zondag bij. Theatermaker/dichter Regine Hilhorst zal het Cultuurpodium ook komend seizoen presenteren. Nieuw is het aanvangstijdstip: 14.30 uur ipv 15.00 uur

Hengelo
Vanaf 29 sep
14:30

Het leven van Mathilde, een boek van Hengeloër Gregor Dijkhuis, is onlangs gepresenteerd. Hoofdpersoon is markgravin Mathilde van Toscane. In een aaneenschakeling van avontuurlijke gebeurtenissen en intriges, vertelt Het Leven van Mathilde de geschiedenis van deze indrukwekkende, kleurrijke vrouw en haar voorgangers, de Heren van Canossa. Het is de eerste Nederlandstalige monografie over deze bijzondere vrouw. Auteur Gregor Dijkhuis, die in 1953 in Haaksbergen is geboren, studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Legt zich de laatste jaren toe op de geschiedenis van de Hoge Middeleeuwen. Van zijn hand verscheen eerder Stupor Mundi, Kroniek van een eigenzinnige keizer (2015), de eerste Nederlandstalige monografie over keizer Frederik II. In 2021 schreef hij De Middeleeuwse Zomer.

Dorothee Kellner is een van de organisatoren van de Foto- en video expositie Vrouwelijke Identiteit: ‘Wat als…?’ die van 20 september t/m 13 oktober 2024 wordt gehouden in Kunstwerkplaats de Möllerwerf. 23 foto- en video kunstenaars uit heel Nederland tonen rond het thema ‘Wat als…?’ de vele facetten van vrouwelijke identiteit en hun visie tegen het hokjes denken. De opening van deze tentoonstelling is vrijdag 20 september.

Rocco Ostermann is zanger/musicus/schrijver/verhalen verteller en dichter en werd in 2023 uitgeroepen tot Held van Arnhem 2023. Daar woont hij, maar hij komt uit de Achterhoek. Ostermann is actief in onder meer De Niemanders. Met laatstgenoemde band bracht hij een dubbelalbum uit met verhalen uit de bajes. De plaat werd door de Volkskrant uitgeroepen tot een van de indrukwekkendste rockplaten van de laatste jaren. Ostermann staat landelijk bekend als groot vertolker van Johnny Cash’ American Recordings waarmee hij in binnen en buitenland veel lof oogstte. In 2018 kwam zijn boek de Buitenstaander uit met daarin ook verhalen waarin de stad Arnhem centraal staat.

In de maand oktober zal het boek ‘Parels uit de Hofmeester-collectie’ worden gepresenteerd. De Hengelose journalist en publiekshistoricus Marco Krijnsen is verantwoordelijk voor de samenstelling en de teksten van het werk van Bart Hofmeester (1921-2001), een van de pioniers van de commerciële luchtfotografie. Vanaf begin jaren 50 koos hij zo vaak als mogelijk het luchtruim. Vanaf vliegveld Zestienhoven legden hij en zijn bedrijf AeroCamera gedurende tientallen jaren Nederland van boven vast, Ook Twente en Hengelo. Het boek vertelt het bijzondere verhaal van 27 dorpen en steden uit Twente met veel unieke luchtfoto's die nooit eerder zijn gepubliceerd. 

Cultuurpodium Hengelo wordt van september t/m april maandelijks georganiseerd door Stichting Hengelo Leest en Schouwburg Hengelo. Het programma vindt plaats in de Wolvecampfoyer van de schouwburg en duurt van 14.30 tot 16.30 uur. Toegang is gratis; bezoekers dienen wel te reserveren via de website van de Schouwburg.

wanneer?

Het programma vindt plaats in de Wolvecampfoyer van de schouwburg en duurt van 14.30 tot 16.30 uur.  

waar?

prijs

Gratis